Meniji ...

NATO se oglasio o stavu ambasade Rusije po pitanju BiH


NATO se oglasio o stavu ambasade Rusije po pitanju BiHAmbasada Rusije u Bosni i Hercegovini jučer je izdala saopćenje u kojem, između ostalog navode da “u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, naša zemlja (Rusija op. a.) će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.U izjavi za N1 iz NATO-a su kazali da svaka zemlja ima suvereno pravo odabrati vlastite sigurnosne aranžmane.

“Hoće li se države odlučiti na saradnju s NATO-om – bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza – ovisi o svakom pojedinačnom podnositelju zahtjeva i 30 saveznika. Nijedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav proces. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme sfera utjecaja je prošlo. NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira niti jedno potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u”, kazala je za N1 Oana Lungescu, glasnogovornica NATO-a.

Poručili su da u potpunosti poštuju suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljaju kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine euroatlantskoj sigurnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *