Meniji ...

OHR i garanti Dejtona treba da reaguju na rušilačku politiku Dodika


OHR i garanti Dejtona treba da reaguju na ruÅ¡ilačku politiku DodikaSelmo Cikotić, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije i bivši ministar odbrane BiH kazao je za Vijesti.ba kako su posljednje ratnohuškačke izjave Milorada Dodika odraz krize ukupnog sigurnosnog, pa i političkog sistema i mehanizma u BiH.

“U BiH je lako napraviti problem. I to Dodik pokazuje ovom izjavom, ali je kurs politike napraviti kompromisno rješenje, a ta riješenja traže saglasnost većeg broja političkh volja, većeg broja principa, nekakvih rješenja koja se ne mogu ni lako ni brzo planirati. Tako u tom smislu, mislim da Dodik prvo, ne samo što nudi jedno rješenje koje samo po sebi proizvodi konflikt, krizu i mogući sukob, već napušta riješenja koja smo mi postigli i onda proizvodi jednu vrstu političke, pravne i sveukupne nesigurnosti”, smatra Selmo Cikotić.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je jučer u Banja Luci od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to, kako je kazao, njihov dan.

“Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske Republike Srpske, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da se vidi kontinuitet”, kazao je Dodik.

Cikotić dodaje kako mi sad ne znamo šta je pravo Dodikovo lice.

“Je li pravi onaj Dodik koji je govorio hoćemo u NATO, u Srebrenici je počinjen genocid, žestoki sam protivnik SDS-a i Radovanove politike, Radovan Karadžić je ratni zločinac, ili je ovo pravi Dodik. Mi imamo tu otvorena pitanja, ali u svakom slučaju ne mislim da veliki procenat Srba dijeli ovakvo Dodikovo mišljenje, jer ne mislim da će se sukobima riješiti bilo šta ozbiljno”, mišljenja je naš sagovornik.

Cikotić podsjeća da smo taj scenario sprobali prije 25, 30 godina, i time nismo ništa posebno napravili a tada je politika koju Dodik sada zagovara imala znatno više šansi da uspije nego što ih ima danas, bez obzira šta on i kako objašnjava svoje razloge.

“Tako da iz tih razloga očekujem da će se u okviru srpskog etničkog korpusa desiti neka vrsta preispitivanja ovog ponašanja i da ćemo u okviru te stranke naći jedan mehanizam, ali s druge strane ovo je u ovom trenutku primarno, u odnosu na postojeća riješenja, briga Visokog predstavnika i onih koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer ovo je nešto što je direktno suprotstavljeno i slovu i duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Očekujem da Visoki predstavnik i ovih pet zemalja koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma reaguju na način da ne dozvole jednu ovakvu destruktivnu i rušilačku politiku unutar Bosne i Hercegovine”, kaže Cikotić.

Kada je u pitanju odgovor bosanskih patriotskih snaga, Cikotić kaže da se on zna.

“Odbrana Bosne i Hercegovine ni na kakav način se ne dovodi u pitanje, ali mislim da ovdje ima puno prostora da se mudrim rješenjima i razgovorima postiže nekakav održiv i funkcionalan sistem razgovora i riješavanja otvorenih pitanja. Ovo na što Dodik poziva, sukobi su i nešto što se uvijek i lako može prihvatiti”, zaključio je Selmo Cikotić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *