Meniji ...

Palmer sutra sa Dodikom, Komšićem i Džaferovićem: U fokusu NATO


Palmer sutra sa Dodikom, KomÅ¡ićem i Džaferovićem: U fokusu NATOMatthew Palmer, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a sutra stiže u glavni grad BiH.

Palmera će u zgradi Predsjedništva BiH sutra ujutro primiti predsjedavajući Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Saopćeno je to iz Predsjedništva BiH, bez informacija o temema razgovora sa američkim zvaničnikom.

Pretpostavlja se da će biti govora o euroatslanskim integracijama BiH. Palmer je sa članovima Predsjedništva BiH o NATO putu BiH razgovaro 5.decembra prošle godine.

Po okončanju sastanka sa sva tri člana Predsjedništva BiH, Palmer se odvojeno susreo sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom. Nakon sastanka Dodik je novinarima kazao kako je s Palmerom razgovarao o putu u NATO, te da je prenio stav NSRS o vojnoj neutralnosti RS.

Palmer je o NATO putu BiH govorio i nešto kasnije tog mjeseca u Washingtonu.

– Počeću sa zahvalnošću za vaše učešće u misiji u Afganistanu , vaše učešće i spremnost cijene ne samo SAD nego i sve članice NATO-a i koalicionih snaga. Iako su ovakve žrtve velike, to je također prilika da se vojska BiH upozna sa procedurama i strategijama NATO-a. Nedavna odluka NATO-a je bila u pripremi osam godina i na ovo vaše Ministarstvo odbrane i Oružane snege trebaju biti ponosne. SAD se nadaju da će BiH pripremiti Godišnji nacionalni program za NATO odmah i bez odlaganja. SAD vas snažno podržavaju na tom putu kao i implementaciji svih reformi iz 2016. godine, rekao je Palmer na obilježavanju 13.godišnjice Oružanih snaga BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *