Meniji ...

Vlada Njemačke o Dodikovim zamjerkama: BiH je pozvana na Samit


Vlada Njemačke o Dodikovim zamjerkama: BiH je pozvana na SamitNjemačka vlada je još jednom istaknula kako Zapadnobalkanski samit u ponedjeljak služi prije svega „razmjeni mišljenja“. No ne isključuje se da bi srpska i kosovska delegacija kući mogle otići s rješenjem u džepu

Redovita konferencija za tisak Savezne njemačke vlade u petak bila je posljednja prilika da se od organizatora Zapadnobalkanskog samita u ponedjeljak, sazna nešto više o okviru i ciljevima ovog susreta na koji su, pomalo iznenađujuće, početkom travnja pozvali predsjednica njemačke vlade Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Bilateralno sa Zaevom i Ramom

U redovnoj najavi događaja sljedećeg tjedna, na dnevnom redu se naravno našao i balkanski susret na vrhu u ponedjeljak ali tu se u službenom dijelu konferencije nije moglo čuti više od okvirnih logističkih informacija o slijedu samog susreta. Prvo bi se Angela Merkel u poslijepodnevnim satima trebala naći na odvojenim razgovorima s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i predsjednikom albanske vlade Edijem Ramom, a pretpostavlja se da će tema razgovora biti pregovori o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Nakon toga će Merkel i Macron obaviti bilateralne razgovore, a potom je predviđeno i jedino službeno obraćanje javnosti toga dana, zajednička izjava Merkel i Macrona uoči početka radnog sastanka država zapadnog Balkana, te EU članica Slovenije i Hrvatske koja će biti zaključena zajedničkom večerom. Na negodovanje nekih kolega koji su se čudili tomu zašto nakon samita neće biti obraćanja javnosti, glasnogovornica Savezne vlade Ulirike Demmer je pomalo suhoparno odgovorila da je to „tako dogovoreno”. No za očekivati je da će nakon susreta, koliko god on dugo trajao, političari izići pred vrata Ureda kancelarke i novinarima predočiti rezultate „radne večere”, ukoliko ih uopće bude.

Konkretni rezultati mogući

No čemu uopće ovaj „izvanplanski” susret na vrhu? „Za njemačku kancelarku i francuskog predsjednika su stabilnost i povoljan razvoj situacije u regiji od velike važnosti”, rekla je na redovitoj konferenciji za tisak glasnogovornica Savezne vlade Demmer. I zbog toga se s predstavnicima regije želi razgovarati o „posebnim izazovima”, a to su prije svega odnosi između Srbije i Kosova.

Iako je Ured kancelarke u nekoliko navrata i u razgovoru s DW-om ukazivao na to kako na kraju ovog samita nisu predviđena potpisivanja nikakvih obvezujućih dokumenta, na kraju ipak nije isključeno da bi konkretnih rezultata moglo biti.

„Ovaj susret prije svega služi tomu da se sa svim sudionicima stupi u dijalog. Susret prije svega služi razmjeni mišljenja a na kraju svega se radi o tomu, kako pronaći rješenje iza kojeg će stajati svi. Hoće li na temelju razgovora do toga doći, ne možemo sada reći”, rekla je na upit DW-a Demmer.

To ipak pokazuje da određena očekivanja od sudionika, i prije svega od srbijanske i kosovske delegacije, postoje. Jer, kako je za DW rekao jedan izvor u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, bilo bi malo naivno očekivati da njemačka kancelarka i francuski predsjednik pozivaju čelnike čitave regije u Berlin na večeru samo na „razmjenu mišljenja”.

Beograd i Priština s najvišim predstavnicima

U prilog teoriji da se od samita u ponedjeljak (29.4.) od sudionika ipak nešto konkretno i očekuje govori i činjenica da visokopozicionirani predstavnici Ureda kancelarke, njemačkog Ministarstva vanjskih poslova i Bundestaga već tjednima obilaze Srbiju i Kosovo opipavajući bilo i pripremajući teren za ovaj vanredni Balkanski susret.

Oko čega će se uglavnom govoriti u ponedjeljak nema sumnje i kad se pogleda sastav delegacija: i Srbija i Kosovo su zastupljene s po dvije razine vlasti, predsjedničkom i premijerskom. Ostala zemlje šalju uglavnom „samo” premijere. Prije je u nekim medijima u regiji bilo čak riječi da će ostale zemlje regije poslati samo ministre vanjskih poslova.

Tu treba spomenuti da se lista gostiju očito nije dopala predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku koji je to pismeno i dao do znanja organizatorima susreta. On se požalio kako u Berlin nije trebao biti pozvan predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nego on kao predsjednik Predsjedništva. Na upit DW-a da prokomentira ovu pritužbu, glasnogovornica vlade Demmer je kratko odgovorila: „Bosna i Hercegovina je pozvana na susret. I to po predviđenoj proceduri”.

(Vijesti.ba / DW)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *