Meniji ...

Građani Srbije danas su osuđeni na one koji provode zločinačku politiku


Građani Srbije danas su osuđeni na one koji provode zločinačku politikuMehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu izrekao je prije nekoliko dana pravomoćnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, zbog čega je osuđen na doživotni zatvor.

Novinarka i kolumnistkinja beogradskog lista Danas Snežana Čongradin kazala je za Vijesti.ba, komentirajući presudu Radovanu Karadžiću, kako ovu presudu smatra i ličnom satisfakcijom.

“Moja lična odgovornost kao građanke Srbije, koja je u vrijeme ubistva više od osam hiljada muslimana u Srebrenici u julu 1995. godine bila maloljetna, je ovom presudom doživjela satisfakciju. Nije doživjela satisfakciju za sve zločine koje su počinjeni širom BiH, ali, ipak, monstrum koji se predstavlja Srbinom ostat će do kraja života u zatvoru”, kazala je Čongradin za Vijesti.ba.

Ona smatra kako je bitno što će njeno dijete, djeca njenih prijatelja i sva druga djeca u Srbiji, znati da će osoba koja se predstavljala kao Srbin do smrti boraviti u zatvoru.

“Naša djeca će u školama učiti šta je taj monstrum zajedno s Mladićem, Miloševićem, ali i s aktuelnim vladarima u Srbije Vučićem, Dačićem i drugim podanicima ratne zločinačke politike iz devedesetih godina, napravili od njih”, smatra naša sagovornica.

Čongradin ističe kako su ti monstrumi zgrtali bogatstva čineći zločine nad drugim ljudima, ali i samoubistvom vlastitog naroda.

“Radi se o političkim monstrumima, koji još uvijek vladaju Srbijom. Građane Srbije koji su preživjeli politiku vlastitih predvodnika tokom ratnih devedesetih godina, kada su u njihovo ime počinjeni brojni zločini i genocid, za koje nikad nisu odgovarali, danas na ulici brane od toga oni koji tom zločinačkom režimu zamjeraju što je, navodno, odustao od takve politike”, kaže ona.

Ona dodaje kako to predstavlja najveću nesreću današnje Srbije, jer opozicija aktuelnoj vlasti zamjera što je odustala od “branjenja” Kosova i što se jače i jasnije ne založi za Republiku Srpsku.

“Građani Srbije danas su osuđeni na one koji provode ratnu zločinačku politiku i od nje donekle odustaju zbog pozicija vlasti i one koji takvu vlast ruše na ulici gradeći vlastite političke platforme na nacionalizmu i kontinuitetu sa tom zločinačkom politikom”, zaključila je Snežana Čongradin.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *