Meniji ...

Intelektualci pisali Bh. Bloku: Koaliranje sa SDA, HDZ i SNSD je kraj socijaldemokratije


Intelektualci pisali Bh. Bloku: Koaliranje sa SDA, HDZ i SNSD je kraj socijaldemokratijeSavjet socijaldemokratskog pokreta kojeg čine društveno i politički odgovorni građani Bosne i Hercegovine okupljeni oko ideologije socijaldemokratije na posljednjem sastanku najoštrije je osudio mogućnost koaliranja sa SDA, HDZ BiH i SNSD, te su upitili otvoreno pismo strankama Bh bloka (SDP, DF i Naša stranka).

Pismo intelektualaca prenosimo u cjelosti:

Savjet upozorava Bh. Blok na moguće katastrofalne posljedice ulaska u “patriotski blok” koji nam se ovih dana javno servira kroz razne oblike vještački proizvedenih kriza poput dovođenja u pitanje imena Republike Srpske, vanjskih i unutarnjih neprijatelja koji prijete opstanku države Bosne i Hercegovine, te homogenizacije i veličanja UZP od strane stranaka sa hrvatskim nacionalnim predznakom okupljenih unutar nevladine organizacije HNS.

Vještačka kriza ima za cilj gušenje opozicije u Republici Srpskoj, stavljanje Bh. Bloka u ruke bošnjačkog nacionalizma, te unutar stranaka sa hrvatskim predznakom onemugućavanje drugačijeg mišljenja od mišljenja HDZ BiH.

Bh. Blok ne smije upasti u zamku lažnog patriotizma i militantne retorike.

Podsjećamo Bh. Blok da je i sama najava mogućeg koaliranja sa SDA, HDZ BiH i SNSD već nanijela ogromnu štetu koaliciji u tri kantona. Taj negativni trend će se nastaviti i nanijeti će štetu i u Sarajevskom kantonu, te zaustaviti val pozitivnih promjena, ukoliko se Bh. Blok ne distancira od mogućeg koaliranja. Savjet insistira na vraćanju korijenima socijaldemokratije, klasnoj borbi, jednakosti i solidarnosti.

Ogroman prostor na kojem živi obespravljeni bosanskohercegovački čovjek bez nade, Vi drugovi i drugarice, dame i gospodo, morate ispuniti i svojim političkim djelovanjem stati u njegovu zaštitu.

Ukoliko Bh. Blok poklekne i koalira sa SDA, HDZ BiH i SNSD, to za nas predstavlja kraj socijaldemokratije u političkim subjektima koji se izdaju za socijaldemokratske, što ne znači i kraj socijaldemokratiji kojoj će SSP i građani/ke ostati dosljedni, zaključuje se u pismu.

Pismo potpisuju: Zoran Vidaković, Slavo Kukić, Žarko Papić, Enver Kazaz, Maja Gasal-Vražalica, Emina Abrahamsdotter, Ahmed Bosnić, Esad Bajtal, Srđan Sušnica, Suzana Sekulović-Kadirić, Slobodan Šoja, Srđan Puhalo te Anida Kapo, Iskra Zadro i Elvir Lojić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *