Meniji ...

Putin iz Beograda prijetio EU i NATO-u i otvorio prostor za porast političkih sukoba u Srbiji


Putin iz Beograda prijetio EU i NATO-u i otvorio prostor za porast političkih sukoba u SrbijiPutinova posjeta Srbiji više je zazvala pažnje po onome što nije rečeno nego onome što je rečeno, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić.

Janjić ističe kako, ako se pogledaju oni ugovori i sporazumi koji su potpisani, osim dva konkretna ugovora, tu nema ništaa  konkretno. Sve drugo su memorandumi o saradnji.

„Ako se pogleda šta je javno i politički rečeno, Putin nije dao nikaavu novu poruku. Čak su i domaćini, i njegov favorit Ivica Dačić, priznali da Putin njima nikad nije dao recepte i rješenja niti ih je pitao šta misle o Kosovu. Pošto mi znamo da oni o Kosovu nemaju mnogo toga da misle, ništa se značajno tu nije dogodilo“, smatra Janjić.

Naš sagovornik ističe kako je važno za momenat, koji je zapravo Putin režirao, je taj što je on odbio da bude zloupotrijebljen, u propagandno-partijske svrhe Vučića.

„Dakle, taj kontakt s narodom, koji je bio organizovan s Vučićem s jedne strane i bez saglasnosti s Putinom s druge. Tako da je Putin zaslužio sve pohvale. One njegove dvije riječi, „hvala na prijateljstvu“ je maksim koji se mogao reći, jer je Putin želio da održi kontakte i s onim dijelom opozicije koji je direktno suprostavljen Vučiću i Dačiću“, kaže Janjić.

On napominje kako Rusija ima tradicionalno dobru politiku upravljanja sukobima preko zavađenih partnera.

„Mislim da je taj posao odlično urađen, počevši od poljupca Dačiću. To se odmah vidjelo na njegovom bahatom ponašanju prilikom ulaska u salu u odnosu na premijerku. Putin se izvuzkao, ali sukob između ljubitelja Rusije bit će još žešći između onih iz opozicije i vlasti. Putin je pokazao da ruska politika ne zavisi od toga da li je Vučić na čelu li nije. Dakle, on je otvorio prostor za porast političkih podjela i sukoba u Srbiji“, naglašava Janjić.

Janjić je istakao kako je između svega najvažniji susret sa Srbima iz regiona, predstavnicima Srba, koji su, naravno, izabrani po kriteriju lojalnosti Moskvi i sadašnjoj vlasti u Srbiji.

„Mislim da je tu, iako ne znam sadržaj, ali se može pretpostaviti iz izjava koje su poslije davali, da je napravljen ozbiljan potencijal za buduće aktiviranje srpskog pitanja u regionu, koje, po meni, za potrebe Srba i Srbije neće biti od velike koristi, ali će uznemiriti region. Putin je došao s porukama i EU i NATO-u – mi imamo Srbiju, imamo naše saveznike u regionu, i možemo napraviti dosta problema. Izvolite razgovarajte s nama. Mislim da je to ključna poruka“, istakao je Janjić.

Kada je u pitanju aktuelna tema donošenja Nacionalnog godišnjeg plana za NATO u BiH, Janjić smatra da će odnosi unutar BiH biti samo komplikovaniji.

„Putinova posjeta i poruke neće ništa olakšati situaciju BiH, jer je pojačan položaj Dodika i indirektno Čovića. Tako da mislim da će to samo iskomplikovati dalje međusobne odnose u BiH, a oni su komplikovani nezavisno i od Putina. Dakle, treba tražiti rješenje unutar BiH. Naravno, i da EU i NATO potraže rješenje između Beograda i Zagreba“, zaključio je Dušan Janjić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *