Meniji ...

Naredni cilj ruskih podizvođača je onemogućiti ulazak BiH u NATO


Naredni cilj ruskih podizvođača je onemogućiti ulazak BiH u NATODirektor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sci. Zijad Bećirović je u intervjuu za Albanian Daily News rekao da je regija puna kontrasta, te da čak i kada je obilježena negativnim dešavanjima, napetostima i popriličnom neizvjesnošću ipak dolaze dobre vijesti.

Događanja u Makedoniji dolaskom premijera Zorana Zaeva na vlast su novi pozitivni vjetar i svjetlost na kraju tunela u cijeloj regiji. Zaev je u početku bio u „misiji nemoguće“ koja je na kraju postala stvarnost. Makedonija je uspjela riješiti nesporazume sa svojim susjedima. Sa Bugarskom je potpisan sporazum o dobrosusjedstvu i saradnji, sa Grčkom je riješen višedecenijski spor oko imena. Albanski politički faktor u Makedoniji je u svim tim dešavanjima bio državotvoran. Jedino su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić pokušali spriječiti sva pozitivna dešavanja u Makedoniji. Dio aktivnosti protiv Makedonije sprovodili su zbog svojih interesa, koji su (i)racionalni, a veći dio zbog Rusije kao njeni podizvođači. Ključan naredni cilj je onemogućiti ulazak Makedonije i Bosne i Hercegovine u NATO i izvršiti deetatizaciju kosovske državnosti. Situacija u regiji je poprilično napeta, jer su pojedine države spremne promijeniti svoju geopolitičku orijentaciju. Nije teško prepoznati o kome se radi, navodi Bećirović.

Kaže da nije uvjeren da će u ovoj godini biti završen dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine.

– EU je već u predizbornoj kampanji i evropski izbori 26.maja 2019 su u fokusu u svih 27 država EU, a još uvijek nije jasno šta će se desiti sa Brexitom. U svakom slučaju pitanje Kosova će biti jedno od ključnih pitanja za stabilnost regije. Nedavni dolazak predsjednika Rusije Vladimira Putina u Beograd pokazuje jasnu namjeru da su Srbija i entitet Republika Srpska targetovani da budu glavna ruska uporišta, bastioni i nosioci nestabilnosti u regionu. Suluda ideja o razmjeni teritorija odnosno o korekciji granica između Aleksandra Vučića i Hashima Thacija uz podršku Edija Rame doživjet će svoj fijasko. U regiji su nedavno vođena četiri rata, koji su bili u osnovi ratovi za granice, a nijedna granica nije ni za milimetar pomjerena. Granice u regiji su posljedica 2.svjetskog rata i volje velikih sila. Lokalni izbori u Albaniji, izbori u Grčkoj, vanredni izbori u Srbiji, predsjednički izbori u Hrvatskoj, a evropski izbori 2019 će biti sudbonosni za budućnost EU, navodi Bećirović.

Smatra da proces pridruživanja EU preostalih država regije ka članstvu u EU je iscrpljujući za sve aktere.

– Uz svo poštovanje prema Bugarskoj i Rumuniji zna se kako su „preko noći“ Rumunija i Bugarska postale punopravne članice EU. Čak je Bugarska nedavno uspješno predsjedavala EU. Došao je signal „preko Bare“ posebno Evropskoj narodnoj stranci (EPP) i izglasano je njihovo punopravno članstvo. Mislim da EU nema korektan i pošten odnos prema preostalim državama regije što se tiče članstva. Zbog toga će EU i tehno birokrate u Briselu biti suodgovorni ukoliko dođe do promjene geopolitičke orijentacije pojedinih država regije. Preostale države regije trebale bi biti ubrzano primljene u članstvo EU u paketu kada je 2004.godine primljeno 9,5 država u njeno članstvo. Kažem 9,5 država jer Kipar nije primljen kao cjelovita država. Iskreno se nadam da će predstojeći evropski izbori u maju 2019 dati jasniju orijentaciju, smjer u kojem ide EU i osigurati izvjesniju budućnost EU, a mislim da će u Briselu doći pameti i po ubrzanoj proceduri primiti preostale države regije u svoje članstvo. Isto važi i za članstvo u NATO. Nema se vremena za čekanje, navodi direktor IFIMES-a.

mesic-becirovic

Navodi kako je Bugarska uspješno predsjedavala EU, ted a će i Rumunija korektno predsjedavati EU.

– To su države u kojima se sve dešava u zadnjem trenutku. Iako imamo unutrašnju nestabilnu situaciju u Rumuniji ipak postoji snažan evropski tehnokratski aparat, koji je na tehnokratskom nivou osposobio rumunske dužnosnike za predsjedavanje. Mnogo je važnije da u Briselu osigura jasna politička volja za proširenjem, a to je da se ubrzano preostale države regije prime u punopravno članstvo EU. Zar mislite da se Hrvatska nalazi u boljoj kondiciji od preostalih država, koje pretendiraju na članstvo u EU? Zar mislite da na Siciliji djeluje evropski pravni red u pravom značenju te riječi? I brojni su drugi primjeri unutar pojedinih članica EU – njihovih regija. Upravo zbog toga govorim da se regiji odnosno njenim stanovnicima nanosi velika nepravda i šteta s strane EU. EU je organizacija koja se razvija. Svaka organizacija koja se razvija suočava se sa brojnim problemima i uvijek će tako biti kada se EU razvija. Zato nema opravdanja da se ne nastavi sa proširenjem EU, kaže Bićirović.

Smatra da je regija prostor za konfrontaciju različitih interesa regionalnih sila i velesila.

– Radi se o snažnim interesima i oni teško mogu biti komplimentarni. Radi se jednostavno o nadmetanju za dominaciju u regiji i geopolitičkoj orijentaciji država regije. Zavisno od toga sa kim će pojedine države uspostaviti intenzivniju saradnju biće prepoznata i njihova geopolitička orijentacija, kaže on.

Smatra I da je dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine u zastoju.

– Dijalog pokušavaju produžiti Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, jer im dijalog omogućava njihovo političko preživljavanje. Oni računaju da će zastojem dijaloga sačekati evropske izbore i da će poslije sačekati formiranje nove administracije EU i tako početi sve ispočetka. Hashim Thaci se igra sudbinom kosovske države, a Vučić nema šta izgubiti, jer je već sve izgubio, dok može u ovom slučaju izgubiti država Kosovo. Ne vjerujem da će doći do proširenja formata u dijalogu Beograda i Prištine mada u dijalogu učestvuju sve gore navedene države kao igrači/sufleri. Vučić želi vanredne parlamentarne izbore kako bi odgodio dijalog između Beograda i Prištine. Sjever Kosova je raj za kriminal. Prema nekim procjenama na sjeveru Kosova se godišnje obrće oko jedne milijarde eura kriminalnog neoporezovanog novca. Zamislite kolika je moć onih koji upravljaju tim tokovima, a oni su iz politike, kaže Bećirović.

Navodi i kako pozitivno rješenje u Makedoniji vodi ka rješavanju pitanja Kosova odnosno formaliziranja konačnog  odnosa između Beograda i Prištine te da na red dolazi Bosna i Hercegovina.

– Ne iznenađuje činjenica da Milorad Dodik, trenutno predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine javno govori da se boji „makedonskog scenarija“, a to znači da Dodika čeka sudbina Nikole Gruevskog. Zapad je uložio puno napora i sredstava u Bosnu i Hercegovinu i vjerujem da je shvatio da sa političkim kriminalcima ne može osigurati budućnosti Bosne i Hercegovine ali ni regiona, kaže Bećirović I dodaje:

– Nisu slučajno protesti građana u Albaniji, na Kosovu, u Beogradu i Banja Luci. Trenutno je za budućnost regiona najopasniji četverougao Edi Rama – Hashim Thaci (Veseli, Haradinaj) – Aleksandar Vučić – Milorad Dodik. Radi se o nosiocima najviših funkcija, koji predstavljaju vrh kriminala. Radi se o kriminalizaciji politike i politizaciji kriminala. Kao što sam rekao evropski izbori su u maju 2019., a poslije izbora će tek doći do konstituiranja europskih institucija i malo je vjerovatno da će otpočeti pregovori sa Albanijom, a ne treba zaboraviti ni na stav francuskog predsjednika Emanuela Macrona, koji tome nije naklonjen. Naravno, zabrinjava situacija u samoj Albaniji i ponašanje i djelovanje premijera Rame, čak se dovodi u pitanje i održavanje lokalnih izbora, jer u ovakvim uslovima ne mogu se osigurati fer i pošteni izbori, toga su svjesni i u Briselu. Smjene ministara koje je učinio Rama znak su njegove nesigurnosti i pokušaj, da se prikaže kao odlučan premijer koji želi ugoditi građanima. Zapravo njegovi potezi, su odraz velike krize njegove vladavine koja je u padu. Činjenica da predsjednik Ilir Meta ne želi potpisati smjene to dodatno potvrđuje. Albanska politika se pola godine prije donošenje odluke o početku pregovora sa EU nalazi u velikoj krizi. Albaniju vjerovatno očekuju novi masovni protesti usmjereni protiv režima Edi Rame. Iako je Rama dolaskom na vlast viđen kao „dečko koji obećava“, kasnije je postao simbol kriminalnih struktura.

12

Na Zapadu su upoznati zbog čega je u policijskoj akciji u selu Lazaret uništen najveći  centar narko biznisa. Sada se Rama suočava sa ozbiljnim optužbama, da je on simbol i šef narko biznisa. Također se navodi  se, da su najbliži članovi njegove porodice povezani sa energetskim biznisom, tačnije trgovinom sa električnom energijom i to sa Srbijom. Sekretarijat Energetske zajednice (EnCS) u Beču upoznat je sa dešavanjima pri kupoprodaji električne energije, koja je netransparentna, kriminalna, a KESH favorizira jednu kompaniju iz Srbije, jednu iz Albanije čiji je poslovni partner porodica Rama. EnCS je poslao dopis ACA (Agencija za konkurentnost Albanije) i o tome ih detaljno obavijestio. KeSH se diskriminatorno odnosi prema drugim kompanijama, jer favorizira jednu kompaniju iz Srbije i jednu iz Albanije i prijeti tužbama drugim kompanijama, koje navodno narušavaju ugled KESH, koja je postala leglo nezakonitog poslovanja i kriminala u Albaniji. Postoji zabrinutost zbog prakse KESH na veleprodajnom tržištu. EnCS upozorava da je rješavanje pritužbi drugih kompanija od strane albanskih vlasti važno za osiguranje dobro funkcionirajućeg tržišta i uspostavljanje povjerenja. Učinkovitost nacionalnih tijela za konkurentnost i državnih potpora u energetskom sektoru nije zadovoljavajuća. ERE kao energetski regulator Albanije, ne izvršava svoje ovlasti u skladu s odredbama Zakon 43/2015 „O sektoru električne energije“ jer nije pokrenuo istražni postupak protiv albanske korporacije za električnu energiju (KESH) kako bi se zaključno, putem ugovora, evidencija i svih drugih dokaza koji su dostupni i ERE-u, utvrdili postojanje i opseg KESH – potpuna manipulacija albanskim tržištem električne energije, i veleprodaje i maloprodaje, manipuliranjem ponudama i iskorištavanjem ekskluzivnih ugovora, od kojih oba pružaju mehanizme i sredstva za nezakonito pridobivanje koristi od strane KESH na privatnu kompaniju iz Srbije i jednu iz Albanije. ERE je pozvan da poduzme potrebne mjere kako bi se spriječilo da takve aktivnosti nastave u najvećoj mjeri na štetu albanskog tržišta i krajnjih potrošača. Unatoč ozbiljnosti izloženih manipulacija i posljedičnih nezakonitih financijskih tokova, ERE je pod pritiskom pokrenula postupke ali nije poduzela ozbiljne mjere da istraži ili uopće riješi pitanja o kojima je riječ, a situacija se dodatno pogoršala, jer je poznato da je KESH u 2017.i 2018.godini sklapao ekskluzivne ugovore sa kompanijom iz Srbije, čiji je partner porodica premijera Edi Rame. KESH je povlaštenim sudionicima dozvoljavao da prilagode svoje konačne ponude prije podnošenja i osiguranja dostupnih količina, dobro znajući da će takve ponude biti prihvaćene. KESH je manipulirao cijenama putem netočnih, lažnih i obmanjujućih signala koji su dostavljeni tržištu, neočekivano i neopravdano smanjivši ili povećavajući količine prvobitno najavljene dok je tender još u toku ili nakon dodjele tendera, a istodobno unaprijed osiguravaju povlaštene učesnike. ERE još uvijek nije donio zaključke odnosno odluke u vezi navedenog postupka. Postavlja se pitanje šta u svemu radi Tužilaštvo Albanije i zašto nisu pokrenuti postupci protiv odgovornih uključujući i pojedine članove porodice Rama, zašto EnCS nije pokrenula sankcioniranje takvog djelovanja? O ovome smo pripremili detaljnu analizu, koju ćemo uskoro objaviti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *