Meniji ...

U Parizu ponovo došlo do sukoba policije i “žutih prsluka”, uhapšeno 95 osoba


U Parizu ponovo doÅ¡lo do sukoba policije i U centru Pariza na više lokacija je ponovo došlo do sukoba demonstranata takozvanih “žutih prsluka“ i policije, koja je koristila suzavac kako bi rastjerala masu, koja je pokušavala da probije kordone sigurnosnih snaga.

Kako javlja Anadolija, sukobi su izbili u bočnoj ulici u blizini avenije Champs-Elysees u subotu ujutru.

Demonstranti su pokušali iz avenije da se probiju u manje ulice, koje nisu zatvorene i u kojima se i dalje odvija saobraćaj. Naime, specijalne policijske jedinice pokušavaju da zadrže proteste u određenim oblastima.

Slični protesti očekuju se i u drugim dijelovima Francuske.

U cijelome glavnom gradu raspoređene su policijske snage kako bi suzbile moguće izbijanje nasilja. Nekoliko velikih trgovina, poput Galeries Lafayette, otvoreno je unatoč tome što je proteklih sedmica bilo razbijanja izloga trgovina.

U Parizu se, po podacima policije, oko 14.00 sati okupilo manje od 3000, što znači da je odaziv puno manji nego prethodnih vikenda. Privedeno je 95 osoba, a u pritvoru ih je ostalo 63, što je, kako ističe pariška prefektura puno manje od privedenih 598 i pritvorenih 475 tokom prošlog vikenda.

Le Monde dodaje da su se prosvjednici okupili i u Bordeauxu, prenosi Index.

BBC dodaje kako je suzavac bačen jer su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon.

Očekuje se da će na ulice Pariza izaći oko 10.000 demonstranata sa sloganom “Makrone, daj ostavku”.

Demonstranti se okupljaju na Šanzelizeu, kod Trijumfalne kapije i zgrade francuske opere. Organizatori, koji su podijeljeni u 15 grupa, iznijeli su zahtjeve na “Fejsbuku”, rekavši da će nastaviti akcije protiv Makrona dok se ne ispuni to što traže.

“Naše organizacije podržavaju zahtjeve u vezi sa porezima i socijalnom pravdom koju su iznijeli ‘žuti prsluci’. Mi danas tražimo socijalnu pravdu, ukidanje i smanjenje poreza, pravu demokratiju, jednaka prava za sve, te istinsku ekološku tranziciju”, navodi se u saopštenju organizatora koje je objavio i list “Parizijen”

Pokret “žuti prsluci“, koji nose ime po sigurnosnim fluoroscentnim prslucima, koje u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj, održava proteste petu subotu zaredom.

Proteste su počeli sredinom novembra protiv najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Reporter Sky Newsa iz Pariza javlja kako se sada radi o nekoliko hiljada demonstranata te kako postoji bojazan da će se ovi vikend protesti nastaviti i u 2019. godini. Nazvao je to katastrofom za Macrona.

 Opsadno stanje u Parizu, policija uhapsila 21 osobu

Francuska policija saopštila je da je privela 21 osobu u Parizu prije početka protesta “žutih prsluka”.

Hiljade pripadnika policija i drugih snaga bezbjednosti raspoređeno je u Parizu tokom petog uzastopnog vikenda protesta “žutih prsluka”. Veliki broj ljudi već je počeo da se okuplja kod Trijumfalne kapije na Šanzelizeu, javlja AP.

Protesti “žutih prsluka” izbili su polovinom novembra nakon što je Vlada donijela odluku o povećanju taksa na gorivo.

Oko 8.000 policajaca raspoređeno je danas u Parizu, zajedno sa 14 oklopnih vozila, vodenih topova i konjičkom jedinicom za kontrolisanje masa, navodi AFP.

Oko 90.000 pripadnika snaga bezbjednosti raspoređeno je prošlog vikenda u Francuskoj, dok je oko 2.000 uhapšeno, od toga polovina u Parizu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *