Meniji ...

Umjesto izvinjenja i kajanja, Hrvatska nastavlja promašenu politiku prema BIH


Umjesto izvinjenja i kajanja, Hrvatska nastavlja promaÅ¡enu politiku prema BIHGodinu dana nakon presude Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Prliću i drugima hrvatske vladine institucije nisu priznale patnju žrtava ratnih zločina počinjenih u vrijeme okupacije Mostara i drugih mjesta te u logorima Dretelj, Ljubuški, Heliodrom, Gabela.

Upozorila je ovo u razgovoru za Vijesti.ba voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, govoreći o godišnjici pomenute presude, kojom su čelnici tzv Herceg-Bosne osuđeni na 111 godina zatvora.

Kako je navela, u hrvatskom medijskom prostoru se nakon presude nedovoljno objektivno izvještavano o činjenicama na kojima se optužnica zasnivala, dokazima iznesenim u sudskom postupku na kojima je utemeljena presuda, značenju pravnih pojmova, na primjer udruženom zločinačkom poduhvatu i zapovjednoj odgovornosti, individualnoj odgovornosti optuženih, zločinima počinjenim od strane HVO-a u konkretnom sukobu, o logorima te – najvažnije o sudbini žrtava.

“Umjesto žrtava teme u fokusu izvještavanja bile su: potvrđena prvostupanjska presuda, umiješanost Hrvatske u ratna zbivanja u BiH (međunarodni sukob), UZP, kompetencije Tribunala i samoubojstvo Slobodana Praljka”, ističe Teršelić.

vesna-terselic

Prema njenim riječima, u toku 2018. u hrvatskim medijima bilo je teško naći bilo kakav prilog koji spominje suđenje bosanskoj šestorici i zločinima za koje su odgovorni.

“Erupcija emocija utopila se vrlo brzo u fenomenu kratkog pamćenja. Nažalost, nije bilo ni volje za dogovore o obeštećenju logoraša”, zaključila je ona.

Promašene politike 

“Nažalost, i našu u Bosni i Hercegovini, ali i Republike Hrvatske, presuda koja je donesena prije godinu dana Prliću i ostalima, nije se uzela kao osnov za uspostavu novih odnosa u bosanskohercegovačkom društvu, a posebno nije poslužila političkim predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH i Hrvatskoj, da se suoče sa presudom međunarodnog Suda pravde za bivšu Jugoslaviju i iz iste uzmu pouku i okrenu „ćurak“, evidentno promašene politike, pravosnažnom presudom definirane, kao zločinačke politike”, kaže generalni sekretar VKBI Emir Zlatar za Vijesti.ba.

Dodaje da aktuelno rukovodstvo Hrvatske, sada sasvim jasno, dominatno upravlja i usmjerava politiku HDZ-a BiH i njihovog Udruženja „Hrvatskog narodnog sabora“.

“Dosadašnja politika, evidentno i sudski dokazano, nije dobra za BiH, ali pogotovo nije dobra za hrvatski narod u cjelini, jer sasvim je jasno da su svjetske sudske instance, pravosnažno osudile udruženi zločinački poduhvat, samim tim i ideju i intenciju stvaranja Hrvatske Republike/zajednice Herceg-Bosne, unutar države Bosne i Hercegovine. Umjesto da se presude prihvate, žrtvama zločina pošalje poruka žaljenja, izvinjenja i kajanja, vladajuća elita Hrvatske i HDZBIH i njihovo udruženje HNS, još više zaoštravaju siuaciju, negiraju presudu, i čak još snažnije u javnom prostoru BiH reaktiviraju i slave ideju Hrvatske Republike/zajednice u BiH”, kaže Zlatar.

emir-zlatar-vkbi

Njega žalosti činjenica da trenutno na sceni nema autohtone hrvatske politike u BiH, od bosanskohrecegovačkih Hrvata, već se ona u potpunosti vodi iz službenog Zagreba, dakle susjedne Države.

“To je u proteklom periodu demonstrirano i u Evropskom Paralemntu, gdje su amandmani i diskusije zastupnika iz R Hrvatske, koje su bile potpuno negativno usmjerene na BiH i posebno Bošnjake,  doživjele potpuni debakl.
Ipak ostaje nejasno zašto nije bilo snažnijeg glasa predstavnika bosanskih i bošnjačkih političkih stranaka, funkcionera iz državnih institucija Bosne i Hercegovine, posebno prema EU Parlamentu, Parlamentu Vijeća Europe, u kontekstu pojašnjavanja i objašnjavanja negiranja presuda ICTY i od strane vladajuće politike Republike Hrvatske i od strane HDZBIH”, kaže Zlatar.

Dodaje da su saopćenja za javnost bh političara najmanje potrebna javnosti u Bosni i Hercegovini, jer je kod nas situacija poprilično jasna, (ili su pozicije jasne) međutim odsustvo snažnije potrebe da se jasni stavovi i situacija objašnjava onima koji mogu, ali u konačnici, i moraju nešto poduzeti u europskim instuticijama, pokazuje nedovoljnu diplomatsku sposobnost, ili kapacitiranost bh zvaničnika.

“Nije moguće graditi demokratske procese, pa samim tim ni demokratske institucije u BiH, uspostaviti vladavinu prava u BiH, na temeljima branjenja i slavljenja „politike i političke realnosti“ koja je utemeljena na „udruženom zločinačkom poduhvatu“, sve dok se taj projekat ne demontira i jasno osudi od svih političkih aktera u BiH. Za demontažu ovakvih politika potrebna je saradnja antifašističkih, inkluzivnih i demokratskih političkih snaga u EU Parlamentu, Vijeća Europe, i nadam se da će to biti jedna od ključnih strategija bh političkih snaga u narednom periodu”, kaže Zlatar i  dodaje:

“Treba jasno istaći da u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini postoje organizacije, pojedinci, intelektualci, javne ličnosti i političari iz reda hrvatskog naroda, koje sasvim jasno ističu da se presuda mora prihvatiti, i to su one nage sa kojima ubuduće treba jačati saveze, na opće dobro naših država, u narednom periodu. Jer haška presuda nije presuda hrvatskom narodu već liderima pogrešnog i zločinačkog koncepta. Organizacije civilnog društva iz BiH, među kojima je i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće, Krug 99, La Benevelencija, Vijeće nacionalnih manjina FBIH, i druge organizacije, jasno su se kroz zajedničku Deklaraciju objavljenu 01.02.2018. godine, odredile spram ovih pitanja, odnosno za kakvu državu i društvo se zalažemo”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *