Meniji ...

Hrvatska nije izvukla pouke iz devedesetih i presude šestorci u Haagu


Hrvatska nije izvukla pouke iz devedesetih i presude Å¡estorci u HaaguU povodu godišnjice presude Jadranku Prliću i ostalima, u Zagrebu je Mirosalav Tuđman, sa akademikom Davorinom Rudolfom i cijelom bulumentom profesora, doktora, odvjetnika i, naravno, neizbježnim Ivom Lučićem (bivšim SIS-ovcem upravo iz nekadašnje tzv. Herceg-Bosne), organizirao skup na kome će, kako kažu, “još jednom upozoriti na nepravdu koju je ova presuda nanijela bh. Hrvatima koji su na ovaj način označeni kao udruženi zločinački poduhvat i kojom im je nametnuta hipoteka da su bili agresori na zemlju u kojoj žive stoljećima”.

Uz to da su “zaboravili” pomenuti da je za udruženi zločinački poduhvat i agresiju na BiH odgovoran i politički i vojni vrh Hrvatske, a kako stoji decidno u presudi Prliću i ostalim, s obzirom na cilj i poruke skupa, za pretpostaviti je da će u publici biti i drugi vjerni fanovi – od ratnog zločinca Darija Kordića, do desetina drugih zločinaca, koji su ili presuđeni u Haškom tribunalu, ili su presuđeni u BiH pa su nakon toga pobjegli u Hrvatsku, kao Dominik Ilijašević zvani Como, ili su “samo” osumnjičeni a sigurnost i zaštitu od bh. pravosuđa su pronašli u hrvatskoj državi. Možda im, opet s obzirom na važnost skupa, odnosno poruka koje će poslati, društvo bude pravio i Marko Radić Maka, zločinac i silovatelj, koga su netom formalno (zahvaljujući ministru HDZ-a) izvukli iz BiH na izdržavanje višedecenijske kazne zatvora (tumačenjem i odlukom suda u Zagrebu duplo skraćenoj).

Hrvatska je, kao i Srbija, postala utočište za ratne zločince, a presuda haškoj šestorci je umjesto suočavanja sa (sudskim) činjenicama, nažalost još više učvrstila hrvatsku politiku (s obje strane granice) da se ne suoči s onim što je uradila u BiH. Ideje velike Hrvatske i Velike Srbije, dodatno pojačane (ovaj put) pričom o progonu ratnih zločinaca koji se proizvode u heroje, ponovo kruži bosanskohercegovačkim nebom, a glorifikacija ratnih zločinaca i zagovaranje trećeg entiteta, odnosno reinkarnacija nekadašnje tzv. Herceg-Bosne, uz zahtjeve za izdvajanje Republike Srpske iz BiH, i negiranje zločina, nažalost, postale su svakodnevnica u Bosni i Hercegovini.

Ako ovome dodamo aktuelnu međunarodnu situaciju oko izbjeglica koje se sa istoka, u većem dijelu Evropske unije i regionu tretiraju kao najveća opasnost, a BiH je od svojih susjeda, Hrvatske i Srbije, proklamovana kao moguće utočište terorista “logikom” da su izbjeglice iz islamskih zemalja a u BiH žive i  Bošnjaci, onda se počesto čini da se u BiH ponavljaju devedesete kada se na “mala vrata” tajno dogovarala podjela BiH, s tim što nam se to danas jasno i otvoreno najavljuje.

Koliko danas tzv. probosansku opciju, odnosno probosanske političke snage interesira sve ovo, svjedočimo u svakodnevnim izjavama političkih lidera i formiranju koalicija, nametanju važnosti tema oko kantona, budžeta, formiranju vlasti odozdo… A Željko Komšić, koji je legalno izabran od strane hrvatske politike i crkve dobija status upravo onih koji su okrvavili ruke, proglašavajući ga neprijateljem Hrvatske i hrvatskog naroda.

Žrtve niko ništa i ne pita, a fakture za sve “probleme” Hrvata u BiH, pa i za presudu hercegovačkoj šestorki se ispostavljaju “političkom Sarajevu”, odnosno Bošnjacima, pa i  izbor Željka Komšića, koga su izabrali članovi i simpatizeri davno (na stranke) podijeljene Socijaldemokratske partije u BiH koja odbija da prizna da je isključivo zahvaljujući Bošnjacima, na dijelovima teritirije BiH gdje većinski žive Bošnjaci i to u Federaciji BiH, dobila glasove.

Hrvatska, nažalost, nije izvukla nikakve pouke iz devedesetih i presude šestorci u Haagu. Umjesto da bude glavni oslonac za BiH i druge zemlje iz regiona na putu u Evropsku uniju i atlanske integracije, ona paktira sa razbijačima BiH – direktnim podržavanjem politike Dragana Čovića, njegove koalicije s Miloradom Dodikom, a time i njihove zajedničke ideje razbijanja BiH, u čemu još imaju podršku Beograda i Moskve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *