Meniji ...

Amerikanci izašli na ulice i poručili: Trump nije iznad vladavine prava


Amerikanci izaÅ¡li na ulice i poručili: Trump nije iznad vladavine pravaStotine hiljada stanovnika u brojnim gradovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izašlo je na ulice sa zahtjevom da se specijalnom tužiocu Roberu Muelleru dozvoli da okonča istragu o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani u brojnim saveznim američkim država izrazili su nezadovoljstvo zbog mješanja predsjednika Donalda Trumpa u istragu o Rusiji, te zatražili da specijalni tužilac dovede do kraja istragu koja je pokrenuta nakon tvrdnji o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore krajem 2016. godine.

“Niko nije iznad vladavine prava”, jedna je od parola koja se često mogla čuti tokom sinoćnjeg okupljanja građana u New Yorku.

“Sklonite ruke s Muellera” odjekivalo je 7. avenijom dok su se demonstranti iz pravca Times Squeara kretali prema trgu Union. Demonstranti su također nosili i transparente s porukama “Zaštitite Ustav”, “Zaštitite Muellera”, “Trump/Pense moraju otići”, “Trump nije iznad vladavine prava”…

Demonstranti su, alaudirajući na odluku Bijele kuće da oduzme akreditaciju novinaru CNN-a Jimu Acosti nakon prepirke novinara s predsjednikom Donaldom Trumpom, uputili jasnu poruku: “Ostavite medije na miru”.

Jedan od elemenata koji je posebno utjecao na pokretanje protesta u SAD-u je odluka ministra pravde Jeffa Sessionsa da se povuče iz istrage o Rusiji, a po želji predsjednika Trumpa. Matthew Whitaker, koji je privremeno zamijenio Sessionsa, istog dana je pozvao da se umanji dimenzija istrage.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *