Meniji ...

Izbore u BIH ne dobivaju glasači nego CIK, ne isključujem masovan građanski bunt


Izbore u BIH ne dobivaju glasači nego CIK, ne isključujem masovan građanski buntCentralna izborna komisija BIH danas bi mogla raspravljati o tome može li se donijeti odluka o izboru izaslanika za federalni Dom naroda, kao i koju eventualnu formulu za to primijeniti.

Komentiraući rad CIK-a direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović za Vijesti.ba kaže da je ova institucija već prevazišla fazu da je u funkciji i pod kontrolom određenih političkih stranaka.

– CIK je sada u funkciji i pod potpunom kontrolom nekoliko političkih moćnika. Problem je ne samo CIK, koji u osnovi predstavlja političko-mafijašku instituciju nego u tome što su Sud BiH i Tužilaštvo BiH kao i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) također pod kontrolom nekoliko političkih moćnika, kaže Bećirović i dodaje:

– Očito je, da se izbori u BiH ne dobivaju podrškom birača nego u CIK-u. Zbog toga u ovakvoj situaciji i uspostavljenom zatvorenom krugu nije moguće ništa učiniti, jer će rezultati svakih izbora biti približno jednaki ovima. Zbog toga je potrebno da konačno intervenira visoki predstavnik (OHR) Valentin Inzko, da se razbije taj zatvoreni krug/prsten, a ne isključujem i masovan građanski bunt i proteste opozicije, jer ako se sada ne suprotstave izbornoj prevari i nezapamćenoj krađi nikada više neće u predvidljivoj budućnosti imati priliku da postanu pobjednici izbora.

Na pitanje da prokomentira mogućnost da CIK usvoji podzakonski akt na osnovu kojeg će se vršiti popunjavanje federalnog Doma naroda, Bećirović ponavlja da se radi o političko-mafijaškoj instituciji, jer da je drugačije članovi CIK-a već bi bili uhapšeni i procesuirani.

– Opet dolazimo do činjenice šta rade Sud i Tužilaštvo BiH, a VSTV je krovna organizacija za osiguravanje kadrova, koji osiguravaju zatvoreni krug/prsten nedodirljivih. Zbog toga su građanski protesti i demonstracije opozicije ključni da se prekine taj začarani krug koji kontrolira doslovno život i smrt u Bosni i Hercegovini. Potpuno je jasno, da je popis iz 1991.godine relevantan i zakonska osnova za provođenje rezultata Općih izbora 2018. Opet dolazimo do pitanja vladavine prava i pravne države, koja kada bi djelovala ne bi smo ni izbliza imali ovakvih problema, a neki ključni akteri političke scene već bi bili iza rešetaka, kaže Bećirović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *