Meniji ...

Izlazne ankete: Izbori su o Trumpu


Izlazne ankete: Izbori su o TrumpuDvije trećine Amerikanaca smatra da su današnji kongresni izbori zapravo ocjena dvogodišnjeg mandata predsjednika Donalda Trumpa, te da birači više izlaze kako bi iskazali negodovanje, nego podršku njemu, pokazala je anketa CNN-a.

Prema ranije izlaznim anketama, 44 posto ispitanika odobrava Trumpovo predsjednikovanje, dok se njih 55 posto protivi. Da SAD ide u pogrešnom smjeru smatra 56 posto anketiranih. Ipak, sedam od deset ispitanika kaže da je ekonomija u dobrom stanju.

Četiri od deset ispitanika smatra da je pitanje zdravstvene zaštite glavni problem sa kojim se Amerika suočava, dva od deset smatra da su pitanja privrede i imigracija glavna stvar, dok jedan od deset smatra da je to politika naoružanja, prenose Vijesti.ba.

Podsjećamo, Amerikanci danas danas biraju svih 435 zastupnika Zastupničkog doma, te 35 od ukupno 100 zastupnika u Senatu.

Republikanska partija trenutno ima većinu u oba doma Kongresa. Trenutni omjer zastupnika u Senatu je tijesnih 51:49 u korist republikanaca koji i u Zastupničkom domu imaju 23 zastupnika više od demokrata.

Zatvaranje biračkih mjesta očekuje se oko ponoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *