Meniji ...

Glas Amerike: HDZ kriv za egzodus hrvatskih građana


Glas Amerike: HDZ kriv za egzodus hrvatskih građanaRadio “Glas Amerike” označio je vladajući HDZ i njegov nacionalizam kao glavne krivce za demografsku katastrofu Hrvatske.

Američki medij stavlja akcenat na masovno iseljavanje i nemogućnost HDZ-a da ga zaustavi.

“Najmanje 250.000 građana napustilo je Hrvatsku tokom posljednjih pet godina. To je više ljudi nego što živi u Rijeci i Osijeku zajedno”, navodi “Glas Amerike”.

U osvrtu se navodi da se samo u prošloj godini u Njemačkoj prijavilo 56.000 hrvatskih građana.

“Državotvorni” HDZ nije dokazao sposobnost ni da bar ublaži egzodus Hrvata, već je pripremljen novi zakon o državljanstvu koji bi trebalo da poveća broj državljana.

Ako se taj zakon usvoji, više neće biti potrebno znanje hrvatskog jezika ili kulture. Neće biti potrebno ni da lice koje se prima u državljanstvo ikada zakorači na tlo Hrvatske.

Potrebno je da zainteresovani ima jednog hrvatskog pretka i da položi zakletvu da bi postao hrvatski državljanin.

Dakle, HDZ – stranka koja promoviše “domoljublje” i “tradicionalne vrijednosti”, ne zahtijeva da eventualni državljani znaju išta o Hrvatskoj, ističe “Glas Amerike”.

Američki medij zaključuje da se na taj način pokazuju “ograničenja i ispraznost apstraktnog rodoljublja i nacionalizma naspram konkretne posljedice egzodusa – državu čine ljudi, a njih je sve manje u Hrvatskoj”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *