Meniji ...

Zaustavljen kineski projekt financijske ucjene Federacije kroz “Blok 7”


Zaustavljen kineski projekt financijske ucjene Federacije kroz Najavljeno odustajanje kineskog konzorcija od gradnje Bloka 7 TE u Tuzli, te činjenica da ističe i posljednji rok koji je dala Agencija za osiguranje kredita u Kini najbolja je vijest za Federaciju BIH i njene građane. Zaustavljen je kriminalni projekt i novo kreditno zaduženje Federacije.

Podsjetimo, Federalni parlament trebao je da potvrdi kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine od 614 miliona eura, no to se nije desilo.

Da je sve mirisalo na criminal potvrđeno je i iz Energetska zajednica koje je pozvala Parlament FBIH da ne odobrava garanciju za kredit, jer to nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći.

– Jedan element je to da je garancija data za 80% cijelog projekta, a ne za 80% kredita. Drugi element koji nije uredu je taj da bi mogla Elektroprivreda BiH razdvojiti reguliranje djelatnosti od komercijalnih djelatnosti unutar sebe – to još nije napravljeno, kaže za FTV Janez Kopač, generalni direktor Energetske zajednice.

Upozorenja iz EU: Kineske ucjene

Posebna priča je činjenica da kineski investitori i nisu poželjni na evropskom tlu.  Sumnjive investicije iz Kine su pod lupome EU i potencijalno mogu biti problem za evropske integracije BIH i drugih balkanskih zemalja.

– Kina u suštini može biti u poziciji da diktira pravila i razvoj tržišta na način na koji ne može u zemljama koje su već dio EU. Ne treba isključiti mogućnost da Kina može da trguje ekonomskim uticajem na Balkanu u okviru sve jačeg partnerstva sa Rusijom, upozorio je nedavno profesor Teokaris Grigoriadis sa Instituta za istočnu Evropu u Berlinu.

I komesar za proširenje EU Johanes Han je upozorio da Kina nastoji preko investicija preuzeti kontrolu nad državama regiona.

– Svjedočimo jednom obrascu ponašanja Kine, “poslovnom modelu” u kojem se nude atraktivni ili manje atraktivni krediti. Ako ih ne možete otplaćivati, onda se to pretvara u kineski kapital, rekao je Hahn.

Dodao je da smatra da će taj problem biti sve izraženiji u godinama pred nama. On se boji da će zapadnobalkanske države, željne velikih investicija, javnih radova koji će pokrenuti razvoj, pasti pod kontrolu zvaničnog Pekinga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *