Meniji ...

Graham: Uvest ćemo najoštrije sankcije Saudijskoj Arabiji


Graham: Uvest ćemo najoÅ¡trije sankcije Saudijskoj ArabijiSenator Republikanske stranke u američkom Kongresu Lindsey Graham izjavio je da ne želi sarađivati sa Saudijskom Arabijom sve dok se na čelu te zemlje nalazi princ Mohammed Bin Salman.

“On nikako ne bi trebao biti lider na međunarodnoj sceni. Ovaj čovjek prosto mora otići. Ako me Saudijska Arabija sluša, poručujem im da ima mnogo dobrih ljudi koje mogu izabrati. Mohammed Bin Salman stavlja mrlju na vlastito ime kao i na svoju zemlju”, kazao je Graham za američku televiziju “Fox”.

Dodao je i kako neće putovati u Saudijsku Arabiju sve dok Bin Salman upravlja tom zemljom.

Na pitanje šta će američki predsjednik Donald Trump poduzeti u vezi s ovim slučajem, Graham je istakao da će o tome odluku donijeti prvi čovjek Bijele kuće.

“Ja znam šta ću ja uraditi. Uvest ćemo najoštrije sankcije Saudijskoj Arabiji. Znate, uvijek sklapamo sporazume s lošim ljudima i to je ustvari naše lice. Osjećam stid u svoje lično ime. To nije ništa drugo nego ponižavajuće za nas”, rekao je američki senator.

Istakao je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvijek štitile saudijskog princa.

“Ali on je svojim ljudima naredio da izvrše ubistvo u konzulatu u Turskoj i sada od mene očekuje da to ignorišem”, kazao je Graham.

Nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija jedna je od glavnih tema na međunarodnoj političkoj i medijskoj sceni, a veo tajni nad cijelim slučajem stoji već 14 dana koliko je prošlo od ulaska novinara u saudijski konzulat u Istanbulu.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list “Al Watan,” koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

Kompleks konzulata u Istanbulu već 14 dana je pod prismotrom turske policije i novinara, a oči svjetske javnosti ponajviše su uperene u izjave turskih, saudijskih i američkih zvaničnika.

Američki predsjednik Donald Trump je dan nakon Khashoggijevog nestanka izrazio zabrinutost, a potom je kazao da je o tom slučaju razgovarao s visokim zvaničnikom iz Rijada i poručio da će Bijela kuća do kraja pratiti situaciju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *