Meniji ...

KFOR: Thaci ima pravo da se kreće svuda po Kosovu


KFOR: Thaci ima pravo da se kreće svuda po KosovuGlavni portparol KFOR-a, Vincenzo Grasso, izjavio je da prilikom nedavne posjete kosovskog predsjednika Hashim Thacija sjeveru Kosova nije bilo nikakvog incidenta, hapšenja ili vojne operacije i da Thaci ima pravo da se kreće svuda po Kosovu, bez ikakve dozvole.

“Mi potvrđujemo da nije bilo nikakvog incidenta, nikakvog hapšenja, nikakve vojne operacije, i nikakvog napada na bilo koga. Thaci je posjetio to područje i tokom posjete ga je pratio tim za zaštitu važnih ličnosti Kosovske policije”, rekao je Grasso za Demostat, komentarišući nedavnu posjetu kosovskog predsjednika Hashima Thacija Gazivodama i napetost koju je ta posjeta izazvala.

Grasso je potvrdio da KFOR nije bio unaprijed obaviješten o posjeti, ali je rekao da je “gospodin Thaci, kao najviši lider institucija Kosova, slobodan da se kreće svuda po Kosovu”.

“Kosovska policija ne mora da pita za bilo kakvu dozvolu da ide na sjever Kosova, stoga, oni nisu prekršili nikakvo pravilo”, rekao je Grasso.

Grasso je dodao da je situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom i naveo da KFOR poziva sve strane da smanje tenzije na najniži nivo.

Dodao je da su srpski predsjednik, Aleksandar Vučić, i ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić, u pravu kad kažu da je Kosovskim snagama sigurnosti potrebna dozvola KFOR-a da idu u sjeverni dio Kosova, ali je naveo da “ni Kosovske snage sigurnosti, niti bilo kakva paravojska ni specijalne jedinice nisu pratile Thacija, kako su to pojedini mediji izvjestili”.

“Nakon što je gospodin Thaci napustio to područje, neke blokade bile su podignute u Zubinom Potoku, bez ikakvog očiglednog razloga. KFOR nije intervenisao, jer blokade nisu predstavljale nikakvu opasnost za sigurnost i slobodu kretanja, dok su u međuvremenu jedinice KFOR-a bile uključene u nadziranje velikog protesta u Prištini, kojem je prisustvovalo oko 13.000 ljudi”, rekao je portparol KFOR-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *