Meniji ...

U cunamiju u Indoneziji poginule najmanje 384 osobe


U cunamiju u Indoneziji poginule najmanje 384 osobeNajmanje 384 osobe poginule su usljed cunamija u Indoneziji, nakon jučerašnjeg zemljotresa od 7,7 stepeni po Richteru koji je pogodio indonezijsko ostrvo Sulawesi. U gradovima Palu i Donggala zemljotres i cunami su iza sebe ostavili ruševine.

Glasnogovornik Nacionalne agencije za katastrofe Sutopo Purwo Nugroho potvrdio je kako su usljed cunamija u Paluu, glavnom gradu Sjevernog Sulawesija, poginule najmanje 384 osobe.

Nugroho je za indonezijsku televiziju kazao kako je cunami zadesio stotine učesnika festivala na jednoj od plaža u gradu Paluu, te kako njihova sudbina još uvijek nije poznata.

Navedeno je kako je visina vala cunamija bila oko tri metra, te da je u obale grada Palua udario u petak predveče.

Posljedicama zemljotresa a potom i cunamija, u gradu Paluu koji ima oko 380.000 stanovnika, urušen je značajan broj stambenih objekata. Centralna džamija u gradu je u potpunosti potopljenja, kao i jedan trgovački centar. Po ulici su se mogla vidjeti tijela prekrivena ceradom, kao i čovjek koji je kroz ruševine grada nosio mrtvo dijete.

Navodi se također da je cunami bio razarajući i zbog činjenice što se grad nalazi u uskom zaljevu.

U obližnjem gradu Donggali, gdje živi oko 300.000 stanovnika, srušio se veliki most uz priobalnu rijeku.

Indonezijska televizija objavila je videosnimke zabilježene pametnim telefonima na kojima se mogu vidjeti ljudi kako vrište i trče u strahu.

Iako je agencija za kontrolu letova AirNav navela da je pista na aerodromu u Paluu napukla i kontrolna kula oštećena, Nugroho je rekao je kako manji avioni mogu sletjeti na pistu.

Iz AirNava je potvrđeno kako je usljed zemljotresa poginuo 21-godišnji uposlenik ove agencije, koji se za vrijeme zemljotresa nalazio na tornju. Naime, on je navigirao avionu koji je uspio bezbijedno sletiti na aerodrom, nakon čega je mladić izgubio život.

Zemljotresi jačine 6,3, 6,9 i sedam stepeni krajem jula i u augustu pogodili su otok Lombok, u Indoneziji. Poginule su 563 osobe, a posljedice je osjetilo više od 450.000 osoba.

(Vijesti.ba / AA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *