Meniji ...

Gjenero: NATO preduvjet zaustavljanja ruske destabilizacije u regiji


Gjenero: NATO preduvjet zaustavljanja ruske destabilizacije u regijiZagrebački politički analitičar Davor Gjenero za Vijesti.ba je prokomentarisao Izvještaj Komiteta za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije o zapadnom Balkanu.

Gjenero smatra kako je dobro da u važnoj članici NATO saveza i utjecajnoj državi u međunarodnim odnosima, poput Velike Britanije, raste interes za stabilizaciju u BiH.

– Dobro je da se raspravlja o povezanosti sila koje destabiliziraju druge dijelove Europe u korist Rusije, s ruskim destabilizacijskim utjecajem na Balkanu – rekao nam je Gjenero.

U Izvještaju Komiteta, između ostalog, navodi se da Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te da je snažan saveznik predsjednika RS-a Milorada Dodika.

“Vanjski akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem zapadnog Balkana od EU u proteklih deset godina”, kaže se u ovom Izvještaju.

Iz britanskog MVP-a ukazali su na to da je jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava region zapadnog Balkana povećano miješanje Rusije, što se moglo vidjeti i na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016.

Prema Gjenerovim riječima, prepoznavanje istih aktera u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, kojeg su mnogi previše neozbiljno shvatili, s onim što se događa u BiH, također je izrazito važno.

davor-gjenero

– Jedini do neke mjere disonantan ton unutar Kabineta za vanjske poslove britanskog Parlamenta bio je onaj Timothyja Lessa iz Nove Engleske, koji se i inače proslavio zagovaranjem koncepta raskrajanja balkanskih država prema etničkom kriteriju – ocjenjuje Gjenero.

Less smatra da je Vlada RS blokirala integraciju BiH u EU jer bi joj to zakomplikovalo primarni cilj – otcjepljenje. On navodi da Rusija odvlači BiH od pristupanja NATO-u, te da je BiH najudaljenija od puta ka ulasku u EU, za razliku od Srbije i Crne Gore.

Osvrnuvši se na ovakve Lessove stavove, Gjenero ističe kako on potcjenjuje utjecaj Rusije u BiH, koji je velik i zbog političkog utjecaja Moskve na Banja Luku, ali i energetske dominacije Rusije na Balkanu.

– Zanemaruje se činjenica da uz pomoć radikalno proruskoga Dodika Putin na neki način ograničava i manevarski prostor Vučićevoj vlasti u Srbiji – naglašava Gjenero.

Na kraju razgovora ponavlja kako je važno da se otvorila diskusija o retrogradnim procesima koji su povezani s centrifugalnim silama u BiH.

– Važno je i da ponovo jača uvjerenje da je jedino očuvanjem cjelovitosti BiH moguće očuvati kakvu-takvu ravnotežu na Balkanu, a da je angažman NATO-a preduvjet zaustavljanja ruskog destabilizacijskog utjecaja u regiji – zaključio je Gjenero.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *