Meniji ...

Dodik: Sa Putinom nisam razgovarao o secesiji Republike Srpske


Dodik: Sa Putinom nisam razgovarao o secesiji Republike SrpskePredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je Ruska Federacija najprincipijelniji čuvar međunarodnog prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se nikada ni od jednog zvaničnika te zemlje nije moglo čuti, ni javno ni tajno, ništa suprotno međunarodnom pravu i samom sporazumu.

Dodik je odbacio sve neistine, spekulacije i konstrukcije koje je iznio politički analitičar iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije Bodo Veber za hrvatski portal “Indeks” u vezi sa navodnom secesijom Srpske i navodnim razgovorima o toj temi sa Rusijom, poručivši mu da je “Rusija isuviše ozbiljna država, a njen predsjednik Vladimir Putin isuviše ozbiljan državnik da bi prije, tokom ili nakon Krima razgovarao sa njim o toj temi”.

– Gospodin Veber se samo uklapa u politički trend koji je u posljednje vrijeme zahvatio dio Evrope, u kojem se države i narodi zastrašuju Rusima i ruskim uticajem, kreirajući netačne i neutemljene analize – rekao je Dodik upitan da prokomentarište Veberove tvrdnje da je “neposredno poslije izbijanje krize na Krimu, Putin nagovarao predsjednik Srpske da uđe u avanturu secesije Republike Srpske”.

Dodik je istakao da institucije Republike Srpske nikada nisu na dnevni red stavile pitanje secesije od BiH, niti je ikada o tome razgovarao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

– Rusija je i suviše ozbiljna država, a predsjednik Putin i suviše ozbiljan državnik da bi i prije Krima i tokom Krima ili nakon Krima razgovarao sa mnom o navodnoj secesiji – konstatovao je predsjednik Srpske.

Dodik je poručio Veberu da bi, ukoliko se već bavi regionom i Republikom Srpskom, za početak trebalo da zna da je ovdje odavno višepartijski sistem i da je parlamentarna demokratija na nivou pojedinih evropskih država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *