Meniji ...

BiH od početka godine napustilo više od 5.600 građana


BiH od početka godine napustilo viÅ¡e od 5.600 građanaBosnu i Hercegovinu od početka 2018. godine napustilo je više od 5.600 građana, zabrinjavajući su podaci koje je za Vijesti.ba iznijela predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH Mirhunisa Zukić-Komarica.

U tome prednjači područje Posavine, odakle se u prva četiri mjeseca ove godine odselilo stotinjak kompletnih porodica, među kojima su i mladi bračni parovi sa djecom – kazala nam je Zukić-Komarica.

Na odlazak „trbuhom za kruhom“ građani se uglavnom opredjeljuju zbog teške ekonomske situacije, besperspektivnosti i nepoštivanja njihovih elementarnih ljudskih prava.

– Strašno je da masovno odlaze i kompletne porodice. Neke ljude čak ni radni odnos ne sprječava da odu – poručila je Zukić-Komarica.

Kao primjer navela je jednu ženu koja je u inostranstvo prvobitno otišla da radi kao medicinska sestra, ali se skoro vratila po djecu i supruga.

– U jednom selu u Modriči svaka druga kuća je zaključana. To je zaista tužno – dodala je Zukić-Komarica.

zukic-mirhunisa
Mirhunisa Zukić / Vijesti.ba

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, bh. građani najviše odlaze u Njemačku, potom u Austriju, Švedsku, Norvešku, SAD, Holandiju, Australiju i Švicarsku.

– Nedavno smo završili jedno veliko istraživanje u 27 gradova koje je trajalo dva mjeseca, u okviru kojeg smo sa 54 volontera obišli 1.051 socijalno ugroženu porodicu. Prikupili smo kompletne podatke i socijalnu kartu tih ljudi za koje trebamo u narednom periodu osigurati pomoć. Radi se o ljudima koji žive na granici siromaštva, a među njima je i dosta mladih bračnih parova – govori Zukić-Komarica.

Prema njenim riječima, da bi se ovaj problem riješio država mora iznaći načina da pomogne svakoj lokalnoj zajednici, a to je jedino moguće sa jasnom, ozbiljnom i transparentnom strategijom koju moraju izraditi i usaglasiti organi vlasti na svim nivoima.

Podsjetimo, od sredine 2013. pa do kraja 2017. godine BiH je napustio 151.101 stanovnik, od čega se iz FBiH iselilo 68.068, iz RS-a 68.278, a iz Distrikta Brčko 14.755 osoba. U tom periodu najviše građana odselilo se iz Unsko-sanskog kantona (18.110), zatim Tuzlanskog kantona (8.252), te Livanjskog kantona (7.053), dok je najbolja situacija u Bosansko-podrinjskom kantonu, koji je od jula 2013. godine ostao bez 623 stanovnika.

Samo u toku 2017. godine našu zemlju napustilo je 35.377 osoba, od čega FBiH 18.564, RS 13.313, a Brčko Distrikt 3.500.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *