Meniji ...

Protokol o fer i poštenim izborima nisu potpisali SDA, HDZ BiH i SNSD


Protokol o fer i poštenim izborima nisu potpisali SDA, HDZ BiH i SNSD

Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u BiH, koji su danas potpisali predstavnici 10 političkih stranaka, platforma je neformalne koalicije čiji je cilj sprječavanje izbornih krađa, a ne novog političkog subjekta, pišu Vijesti.ba.

Ovaj dokument danas su u Parlamentu BiH potpisali Nermin Nikšić uime SDP-a BiH, Željko Komšić uime DF-a, Damir Arnaut uime SBB-a, Sadik Ahmetović uime Nezavisnog bloka, Božo Skopljaković uime Hrvatske stranke BiH, Predrag Kojović uime Naše stranke, Nihad Čolpa uime Građanskog saveza, Ibrahim Hadžibajrić uime Nezavisne bosanskohercegovačke liste, te  Mladen Ivanković Lijanović uime Narodne stranke Radom za boljitak i Jasmin Emrić uime Stranke demokratske aktivnosti.

Kako je najavljeno, Protokol će naknadno potpisati HDZ 1990 i stranke okupljene u Savez za promjene.

Prema riječima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a nisu bili pozvani da potpišu ovaj dokument, budući da su ove dvije stranke bile protiv izmjena Izbornog zakona BiH, koje podrazumijevaju uvođenje savremenih tehnologija u izborni proces.

“SDA je na početku učestvovala u ovom procesu, ali se kasnije nisu odazivali na sastanke na kojima smo razgovarali o ovom protokolu”, dodao je Nikšić.

Kako je pojasnio, stranke potpisnice nisu formirale novi politički subjekt, već se radi o neformalnoj koaliciji čiji je cilj spriječiti krađu na izborima.

“Ovaj blok će zajednički kontrolisati izborni proces, kako bi se osigurali fer i pošteni izbori”, istakao je Nikšić.

Predsjednik DF-a Željko Komšić naveo je da će osim političkim strankama, potpisivanje Protokola biti ponuđeno i predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave kontrolom izbornog procesa.

“Predstavnici stranaka koji su potpisali Protokol o saradnji za fer i poštene izbore saglasni su da su tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje podrazumijevaju uvođenje novih tehnologija, elementarna stvar kako bismo imali fer i poštene izbore, odnosno kako bismo dobili stvarnu sliku onog što građani žele na izborima”, naveo je Komšić.

On je podsjetio da se prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona i dalje nalazi u parlamentarnoj proceduri, odnosno u Domu naroda Parlamenta BiH.

“Ne znam šta će se desiti u Domu naroda, vidjećemo. Upitan je jedan glas, a to je glas delegata Martina Raguža iz HDZ-a 1990, koji je dio ove priče, te očekujem da će podržati izmjene”, naveo je Komšić.

Ukoliko pak do tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH ne dođe, predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković predložio je da OHR nametne ovo rješenje, kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces, pišu Vijesti.ba.

Prema riječima predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, sama činjenica da današnjem potpisivanju Protokola ne prisustvuju predstavnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a govori sama za sebe.

“Uložili su dosta napora da ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, koje podrazumijevaju nove tehnologije i sprječavanje izbornih krađa. To pokazuje kakve su im namjere”, poručio je Kojović.

Predstavnik SBB-a Damir Arnaut naveo je da je cilj političkih stranaka koje su potpisale Protokol spriječiti ono što bi se desilo, ukoliko do tehničkih izmjena Izbornog zakona ne dođe.

“Svakako, bilo bi lakše i efikasnije ukoliko bi tehničke izmjene Izbornog zakona bile usvojene”, dodao je Arnaut, napominjući da se savremene tehnologije primjenjuju u zemljama poput Indije, Filipina i Brazila, koje imaju daleko veći broj stanovnika nego BiH.

Osvrnuo se i na tvrdnje iz CIK-a BiH o nespremnosti za uvođenje novih tehnologija u izborni proces BiH.

“I to dovoljno govori o njihovom radu. Takođe pričaju o finansijskim poteškoćama, ali prema procjenama, za dva izborna ciklusa isplatilo bi se uvođenje ovih tehnologija jer smo dosada na biračke odbore potrošili 40 miliona KM”, potcrtao je Arnaut.

Sadik Ahmetović je ispred Nezavisnog bloka poručio da je uvođenje novih tehnologija i sprječavanje izbornih krađa prevashodno interes građana BiH.

Predstavnik  Stranke demokratske aktivnosti Jasimin Emrić pojasnio je da je danas potpisanim Protokolom regulisan i praktični dio djelovanja ove neformalne koalicije, te najavio da će predstavnici stranaka potpisnica formirati koordinaciono tijelo koje će nadgledati izborni proces.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *