Meniji ...

Visoki dužnosnici u BiH dolaze s porukom da su vrata EU otvorena


U posjetu BiH sutra, 28. februara, doputovat će predsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, kada će im zvanično biti uručeni odgovori na Upitnik Evropske komisije.

Sinno je danas u Sarajevu istaknuo da svi oni dolaze u posjetu s veoma pozitivnom porukom koja dolazi nakon nedavne objave Strategije EU za zapadni Balkan, a ta poruka je, dodaje Sinno, veoma jasna da su, nakon obnovljene dinamike u procesu evropskih integracija, vrata EU otvorena, ali ukoliko svi partneri u regionu budu uradili svoj dio zadaće.

– To podrazumijeva i rješenje svih otvorenih pitanja u svim zemljama uključujući BiH, ali ne samo kada je u pitanju vladavina prava nego i pitanja regionalne saradnje i pomirenja – pojasnio je Sinno.

Osvrnuo se i na pitanje provedbe svih odluka Ustavnog suda BiH kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, kazavši da EU od domaćih političara očekuje usaglašavanje u vezi s tim, uključujući odluku Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića koja nije riješena i to će morati biti učinjeno.

– Međutim, budući da odluka po ovoj apelaciji nije provedena moguće je da će ona imati posljedice na cijelu BiH kada je u pitanju provedba izbora planiranih za oktobar – dodao je Sinno.

No, naglasio je da isticanje potrebe za implementacijom te presude ne znači da se zanemaruju bilo koje druge odluke ili presude te je apelirao na sve aktere u ovom procesu da zajednički rade na iznalaženju rješenja i to u duhu kompromisa i na način koji će BiH približiti, a ne odaljiti od evropskih standarda.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *