Meniji ...

Darryl Li: Izetbegović nije doveo mudžahedine u BiH, optužbe medija nepravedne


On je 2012. godine odbranio doktorsku disertaciju na Univerzitetu Harvard upravo na temu stranih ratnika u Bosni i Hercegovini, njihovim motivima, ulozi te o njihovoj povezanosti s terorističkim organizacijama, a priprema i knjigu na istu temu koja će biti zasnovana upravo na spomenutoj doktorskoj disertaciji.

Dok je radio na svojim istraživanjima, naučio je bosanski i arapski jezik što mu je omogućilo da direktno razgovara s puno stranih ratnika koji su bili direktni učesnici u ratu u Bosni i Hercegovini.

Dr. Darryl Li je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans govorio o saznanjima do koji je došao tokom dugogodišnjeg istraživanja uloge stranih ratnika u Bosni i Hercegovini tokom agesije na zemlju početkom ‘90-ih godina.

„Imao sam priliku razgovarati s raznim muslimanima strancima koji su se borili u džihadu u Bosni i Hercegovini kao i da analiziram mnoge publikacije na kojima su oni radili u to vrijeme, njihove interne dokumente, ali i nadzorne izvještaje koje su sačinile vlade Bosne i Hercegovine i Italije. Ovi izvještaji pokazuju da je njihov zajednički cilj bio pomoć muslimanima u Bosni i Hercegovini u njihovoj odbrani od masovnih zločina koje su počinili primarno srpske snage u to vrijeme“, kaže dr. Li.

Podsjeća da je većina stranih dobrovoljaca bila je u odredu Elmudžahedin Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je usvojio politiku zabrane bilo kakvog djelovanja van odbrane bosanskih muslimana. Broj stranih ratnika mjerio se u par stotina u svakom trenutku i bili su dio vojske u kojoj su ubjedljivo dominirali građani Bosne i Hercegovine. Istina, kaže dr. Li, mnogi od ovih individualaca smatrali su da muslimani u idealnim uslovima trebaju živjeti u državi koja slijedi islamski zakon, ali znali su da nema nikakvog smisla da se ova ideja nameće protiv volje građana.

„Žalosno je da se ova epizoda iz rata nastavlja upotrebljavati kao dio anti-muslimanske politike kao što je posljednja naslovnica magazina Globus. Da Globus pogleda njihov vlastiti arhiv, pronašli bi intervju koji su njihovi novinari uradili s prvim komandantom arapskih mudžahedina koji je kazao osvrćući se na rat u Bosni: ‘Nemamo nikakvih nakana sudjelovati u budućem političkom životu ove države. Naša je svrha džihad, i kad on završi, mi odlazimo!'“, kaže dr. Li.

Ovaj profesor ističe da su njegova istraživanja pokazuju da su strani dobrovoljci stigli na vlastitu inicijativu i obratili se predsjedniku /Aliji/ Izetbegoviću, a ne obrnuto. Prioritet Vlade u Sarajevu u toku rata bio je ukidanje embarga na uvoz oružja i pribavljanje diplomatske i finansijske pomoći. Ljudska snaga nije bila nešto što je Armiji RBiH nedostajalo. Postojale su tenzije na samom početku između stranih ratnika na jednoj strani i Armije RBiH na drugoj.

„Izetbegović je tolerisao prisustvo ovih ratnika, a Armija se na njih oslanjala kao na udarne jedinice u nekim bitkama, ali ne postoji dokaz da ih je koristio kako bi “islamizirao” populaciju. Štaviše, Islamska zajednica, koja je bila poznata po slijeđenju hanefijskog mezheba, usprotivila se bilo kakvim pokušajima da se građani usmjere ka selefijskoj orijentaciji“, kaže dr. Li, prenosi Patria.

Zaključuje da je na kraju rata, većina stranih dobrovoljaca napustila Bosnu i Hercegovinu a gotovo svi oni koji su ostali oženili su supruge iz Bosne i Hercegovine, postali su građani te države i živjeli obične živote.

Kompletan intervju pogledajte OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *