Meniji ...

Mektić: Vlast u RS laže, automatske puške nisu za borbu protiv terorizma


On je ponovo demantirao da je za “Večernji list” rekao da je u Srebrenici počinjen genocid, pokazavši dio prepiske s novinarom tog lista.

– Rekao sam zločin, a ne genocid. SDS je pravila Republiku Srpsku, da su je pravili Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nenad Stevandić i ostali s njima, ne bi bila tačka od Republike. Dodik je slabio moć RS-a da bi se domogao vlasti, rekao je Mektić i dodao da je Dodik predao i jasenovačku građu Hrvatskoj, a da sad pripadnike SDS-a naziva izdajnicima.

Po pitanju nabavke oružja u MUP-u RS, Mektić je rekao da automatska puška uopšte nije za borbu protiv terorizma.

– Mi kad dođemo na vlast, mi nećemo kupovati puške narodu, oni daju milion na puške, a kompjutera u školama nigdje, na magnetnu rezonancu se čeka devet mjeseci, nema citostatika, ali treba nam puška, puška će nam sve riješiti, kazao je Mektić. Dodao je da vlast RS-a obmanjuje i laže javnost i da se protiv terorizma bori na drugačiji način, a ne puškama.

Što se tiče nabavke radara u RS-u putem javno-privatnog partnerstva, Mektić tvrdi da će Turska dobijati sve podatke o građanima RS-a i njihovom kretanju, ako se radari nabave sistemom javno-privatnog partnerstva.

On je postavio pitanje i šta Iranci rade u RS-u?

– Savjet sigurnosti UN-a je uveo sankcije Iranu, BiH je to podržala, a oni su u Banjaluci dobrodošli. Kome mi to guramo prst u oko? Sve što ne valja cijelom svijetu, sjatilo se kod vlasti u RS-u, rekao je Mektić.

Što se tiče povećanog broja ilegalnih migranata u BiH, Mektić je rekao da oni u BiH ulaze iz Crne Gore i da to postaje sve veći problem.

– Dobro je dok imamo kapacitete da to držimo pod kontrolom, ali kad prevaziđu naše kapacitete za smještaj, predstavljat će problem. Tražim projekte da proširimo kapacitete, izlazimo iz zime i pritisak i dolazak migranata će biti veći, rekao je Mektić.

On je rekao da se ispituju činjenice u vezi s obilježavanjem godišnjice bitke Petog korpusa Armije BiH i da li su djeci davane zolje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *