Meniji ...

Govedarica: Dodik blefira najavom kandidature za Predsjedništvo BiH, još nije odlučio


“Dakle, bez obzira na to što je najavio svoju kandidaturu, smatram da on još uvijek nije napravio odlučujući prelomni momenat koji definiše njegovu kandidaturu, tim više što je najavio da će u drugoj polovini maja biti riječi o tome”, istakao je Govedarica.

Upitan da pojasni svoj stav, predsjednik SDS-a rekao je da ga temelji na određenim informacijama koje posjeduje, ne želeći da precizira detalje.

Odgovarajući na upit da li Dodik blefira jer čeka predstavljanje SDS-ovih kandidata, Govedarica je istakao da postoji i takva mogućnost, te ponovio da organi SDS-a krajem februara donijeti konačnu odluku.

“Potpuno je besmisleno da komentarišem njegovu kandidaturu, izuzev što mogu reći da je vrijeme Milorada Dodika prošlo. Dodik je prošlost i to će potvrditi oktobarski izbori. Uvjeren sam u to”, kategoričan je Govedarica.

Kako je istakao, u SDS-u vlada demokratska klima kada je u pitanju donošenje bilo koje vrste odluka, a naročito o kandidaturama za izbore.

“O tome će odlučiti organi stranke. Ja imam demokratske poglede kada je u pitanju društveno-politička stvarnost u kojoj živimo”, poručio je Govedarica.

Mišljenja je da je Dodikov princip potpuno drugačiji.

“Riječ je o autokrati koji je definisao autokratski sistem vladavine u svojoj političkoj organizaciji. Samim tim, pokazuje da ga ne interesuju ni stranački organi, ni bilo kakva druga odluka. Nažalost, takav pristup nije definisao samo u svojoj političkoj organizaciji, nego je takav sistem napravljen u RS. On sebe vidi kao nekog vladara i tako se ponaša. To je pokazatelj da takve stvari radi u institucijama RS. RS se nalazi u kandžama jednog čovjeka i određenog broja ljudi uz njega koji su zarobili institucije RS. Tako se i ponašaju”, navodi predsjednik SDS-a.

Osvrnuo se na tezu da bi Mladen Ivanić bio bolje rješenje kao kandidat za predsjednika Republike Srpske, a da SDS-u pripadne član Predsjedništva BiH.

“Moj stav je da se glavne političke utakmice i bitke vode u RS. Isto tako, velika politička utakmica će biti vođena kada je u pitanju Predsjedništvo BiH. U svakom slučaju, organi stranke će o tome odlučiti. U svemu je bitna politička procjena”, naglasio je Govedarica.

Kako je istakao, SDS će na Glavni odbor stranke doći sa jednim kandidatom i to će biti jednoglasna odluka.

“Ne postoji namjera da se preglasavamo, jer smo politički i u svakom drugom smislu ozbiljni i zreli ljudi. Jasno nam je da su ovo jako bitni izbori za SDS i za RS”, zaključio je Govedarica u razgovoru za Vijesti.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *