Meniji ...

U Tesliću se gradi 57 kuća za povratnike, izbjegle i raseljene osobe


U ovoj lokalnoj zajednici će kroz Potprojekat BH2 biti izgrađeno 29 kuća za povratničke i interno raseljene porodice, dok će se u okviru Potprojekta BH4, čija je prva faza realizacije u toku, izgraditi 28 kuća za hrvatske povratnike.

Ukupna vrijednost ova dva potprojekta, u okviru kojih će biti biti izgrađeno 57 kuća za povratnike, izbjegle i raseljene osobe, iznosi 2.000.000 KM, saopćeno je danas iz entitetskog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

-Veoma sam zadovoljan dinamikom radova na izgradnji ovih kuća, a još ću zadovoljniji biti kada vidim da su se ove porodice uselile u svoje nove domove. Osim stambenog prostora, mi nastojimo ovim ljudima kroz redovne programe Ministarstva obezbjediti i što bolje životne uslove, koji će im omogućiti da ostanu na svojim ognjištima – rekao je ministar Čordaš.

Obišao je i povratničko naselje Studenci u kojem se gradi kuća za hrvatsku povratničku porodicu Marka Pranjića, u okviru potprojekta BH2 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Pranjić nije krio oduševljenje što će uskoro dobiti novi krov nad glavom.

Tokom obilaska povratničkog naselja Gusti Teslić, Čordaš je razgovarao s povratnikom Mihretom Jeretićem, i obišao radove na kući koja je u izgradnji.

-S nestrpljenjem očekujem da se završe radovi na mojoj novoj kući. I nadam se da ću do kraja marta sa svojom porodicom ući u naš novi dom – naveo je Jeretić.

Ministarstvo je u proteklih šest godina na prostoru teslićke općine uložilo u projekte obnove i rekonstrukcije stambenog fonda i infrastrukture, obnove vjerskih objekata, te u projekte održivog povratka i razvojnih programa više od 900.000 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *