Meniji ...

Nema pomaka u Briselu, Izetbegović tvrdi da Čović traži izbor članova Predsjedništva


Na sastancima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom u Briselu nema pomaka, kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva.

On je u izjavi za Al Jazeeru kazao da se ne govori o nekim novim prijedlozima već se priča generalno o problemu. Dodao je da je sužen prostor da se do kompromisa dođe.

Izetbegović je rekao da se razgovara samo o kombinatorici za izbor delegata u Dom naroda, s tim da član Predsjedništva Dragan Čović pokušava ugurati pitanje izbora članova Predsjedništva.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić održali su pojedinačne sastanke sa čelnikom Evropske narodne stranke u Briselu.

Čović i Ivanić nisu htjeli govoriti za medije nakon sastanka, izvijestila je Arduana Pribinja, reporterka Al Jazeere.

daul-ivanic

Glavna tema sastanaka u Briselu jest Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Prijedlozi Hrvata i Stranke demokratske akcije (SDA) za izmjene i dopune Izbornog zakona jučer su pali u Zastupničkom domu bh. parlamenta, a rješenje se pokušava naći i posredstvom međunarodne zajednice.

Za izmjene koje je predložio HDZBiH glasalo je 11 od 42 zastupnika, koliko ih ima u Zastupničkom domu.

Podršku nije dobio ni suprotstavljeni prijedlog Stranke demokratske akcije, pa je rješavanje gorućeg pitanja promjena u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine vraćeno na početnu tačku.

Ako do raspisivanja izbora u maju ove godine Bosna i Hercegovina ne izmijeni Izborni zakon, upitna je implementacija izbornih rezultata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *