Meniji ...

Trump odobrio visoke tarife za uvoznu robu


Trump će uvesti tarife na 50 posto uvoznih mašina za veš u naredne tri godine i do 30 posto za solarne ćelije i module u naredne četiri godine, navodi u saopćenju Ured američkog trgovinskog predstavnika.

Odluka je zasnovana na nalazima Američke komisije za međunarodnu trgovinu da je pojačani uvoz “suštinski uzrok teških šteta domaćim proizvođačima”, navodi se u saopćenju.

Ovo je prvi put od  2001. godine da američka vlada koristi takozvanu Sekciju 201, zastarjelo sredstvo iz rijetko korištenog Trgovinskog akta iz 1974. kako bi uvela tarife stranim proizvodima.

Chad Brown, ekspert u Institutu Peterson za međunarodnu ekonomiju, analitičke grupe sa sjedištem u Washingtonu, izjavio je da će novi potez također “uništiti sve preostale sumnje oko Trumpove protekcionističke i anitiglobalisičke politike”.

– Takva odluka mogla bi izazvati cunami novih zahtijeva za trgovinskim barijerama na osnovu Sekcije 201 – upozorio je Brown, dodajući da će nova Trumpova trgovinska ograničenja rezultirati višim potrošačkim cijenama i slabijim nabavkama, nanoseći štete američkoj ekonomiji, prenosi Xinhua.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *