Meniji ...

Državne službe u SAD paralizirane, republikanci i demokrate međusobno se optužuju


Za sada je nemoguće predvidjeti trajanje paralize službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na godišnjicu ulaska predsjednika Donalda Trampa (Trump) u Bijelu kuću.

Američki Predstavnički dom donio je u četvrtak kasno navečer Prijedlog zakona o privremenom finansiranju savezne vlade do 16. februara, s 230 glasova za i 197 protiv, ali je prijedlog potom propao u Senatu, koji je imao rok  do ponoći kako bi se izbjegla paraliza saveznih službi. Senat ima republikansku većinu od 51 člana, ali je za prolazak prijedloga zakona bilo potrebno prikupiti glasove 60 senatora.

Bijela kuća: Nećemo pregovorati o statusu nelegalnih imigranata

Pregovori između vođe senatske republikanske većine Miča MekKonela (Mitch McConnell) i vođe demokrata u Senatu Čaka Šumera (Chuck Schumer) nisu uspjeli, a američka vlada tehnički je ostala u ponoć bez finansiranja.

Republikanci i demokrate međusobno se optužuju za neuspjeh u postizanju dogovora, a demokrate optužuje i predsjednik Donald Tramp.

Bijela kuća objavila je saopćenje u kojem krivi demokrate u Senatu za blokiranje nacrta zakona kojim bi se spriječila paraliza i u kojem naglašava da neće pregovarati o pitanju imigracije, na čemu insistiraju demokrati.

“Nećemo pregovarati o statusu nelegalnih imigranata dok demokrate drže naše građane taocima svojim bezobzirnim zahtjevima”, kaže se u saopćenju Bijele kuće.

“Oni su noćas stavili politiku iznad naše nacionalne sigurnosti, vojnih porodica, ranjive djece i mogućnosti naše zemlje da služi svim Amerikancima”, saopćila je Bijela kuća.

Tramp: Demokrate hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice

Tramp je na Twitteru uputio kritiku demokratama, članovima Senata, napisavši da “oni hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice”.

MekKonel krivi demokrate za paralizu i kaže da je otvoren za razgovore s njima o tome kako riješiti problem, a i Šumer poziva sve na nastavak pregovora u subotu.

Kongres mjesecima pokušava dogovoriti dugoročno finansiranje savezne vlade, ali mu pažnju skreće spor u vezi s imigracijama. Savezna vlada djeluje na temelju treće privremene finansijske mjere od početka nove fiskalne godine u oktobru.

Ključne državne službe ipak rade i dalje

Do zadnje paralize američkih saveznih institucija došlo je 2013. i trajala je 16 dana.

Tramp je upozorio da će, ukoliko prijedlog zakona ne dobije zeleno svjetlo u Senatu, doći do blokade savezne vlade, zbog čega bi veliki broj saveznih agencija mogao biti zatvoren.

Ključne službe ostat će raditi, a one uključuju nacionalnu sigurnost, poštu, kontrolu leta, neophodne i hitne medicinske službe, pomoć u slučaju katastrofa, zatvore, porezne službe i proizvodnju električne energije, prenosi Index.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *