Meniji ...

Razgovor predsjednice Hrvatske u Turskoj nije dobra poruka susjedima


“Važno je sa susjednim državama uspostavljati što bolje odnose. U BiH živi veliki broj Hrvata i u redu je što se Hrvatska brine o njima. No, smatram da se najbolje može brinuti tako što će sa BiH uspostavljati što bolje odnose. To se radi u Sarajevu, a ne u Istanbulu”, poručio je Pusić u izjavi za Vijesti.ba, osvrćući se na navode hrvatskih medija prema kojima će glavna tema razgovora tokom zvanične posjete Grabar Kitarović Turskoj biti stanje u BiH, a posebno izborno zakonodavstvo u našoj državi.

Pusić ne smatra spornom samu zvaničnu posjetu predsjednice Hrvatske Turskoj, iako kaže da predsjednik ove države Redžep Tajip Erdoan nije njegov “cup of tea”. Posjeta, dodaje, sama po sebi ne mora značiti ništa loše, ali razgovor o unutrašnjim problemima Hrvatskoj susjedne BiH predstavlja loš potez i loš signal, koji neće doprinijeti poboljšanju odnosa u regiji.

“Razgovarati o BiH sa Turskom meni zvuči kao loša politika prema susjedima i to djeluje malo potcjenjivački. Ovaj potez predsjednice Hrvatske nije dobra poruka susjedima, neće doprinijeti dobrim odnosima, već nepovjerenju, koje ionako preveliko”, kazao je Pustić za Vijesti.ba.

Mišljenja je da su vitalni interesi Hrvatske što bolji odnosi sa susjednim državama, te izgradnja područja mira, stabilnosti i saradnje na Zapadnom Balkanu, koji je, kako je ocijenio, poslovično “bure baruta” i gdje su se vodili i završili ratovi u 20. vijeku.

“Možda predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ja imamo različito mišljenje o tome šta su vitalni interesi Hrvatske. Smatram da je izgradnja područja mira i saradnje velik i zahtjevan zadatak za odgovorne političare na ovim prostorima. Taj cilj, iznad svega vrijedan, treba da pred sebe postave političari iz Hrvatske, Srbije i BiH, ne samo deklarativno, nego i da na njemu rade. To je nešto što bi ove države i narode učinilo prosperitetnim i sigurnijim”, zaključio je Pusić u izjavi za Vijesti.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *