Meniji ...

Samo jedno prejedanje nedjeljno može ozbiljno da vam naškodi


Јedete zdravo od ponedjeljka do petka. Unosite mnogo tečnosti, povrća i voća, vježbate svaki dan, trezni ste. Onda dođe vikend i vi želite svoju “nagradu”. Dok kažete “keks”, već pivom zalivate picu i čips, radujući se čokoladnom desertu.

Međutim, ako se tješite da jedan dan prejedanja neće mnogo uticati na vaše konačne ciljeve, varate se.

Nova studija sugeriše da samo jedan dan pretjerivanja u nezdravim namirnicama može da poremeti vaš metabolizam.

Istraživači su ispitali 15 zdravih ljudi koji su imali zadatak da, poslije “zdravih” radnih dana, subotom uživaju u brzoj hrani. Ispostavilo se da su tokom tog dana u prosjeku unijeli 78 odsto više kalorija od njihovih dnevnih potreba.

Onda su im izmjerili nivo šećera u krvi i uporedili ga sa nivoom prije gozbe. Suprotno svim očekivanjima, ispostavilo se da je nivo insulina u njihovoj krvi smanjen za 28 odsto.

Insulinska osjetljvost je važna jer pokazuje koliko dobro tjelesne ćelije apsorbuju šećer iz krvi i pretvaraju ga u energiju. Dakle, ako je vaša osjetljivost narušena, tijelu je potrebno sve više i više insulina, kako bi tijelo apsorbovalo šećer. Na kraju, vaš pankreas dostiže granicu i nije sposoban da pruži dovoljno insulina da se taj posao obavi.

Višak šećera u krvi potom se gomila u krvotoku i na kraju vodi ka dijabetesu.

Zaključak? Potrebno je da jedete uravnoteženo.

“Konstantna hiperprodukcija insulina vodi disfunkciji pankreasa i nesposobnosti proizvodnje insulina onda kad je potreban”, kaže vođa studije Karl Halston.

Nije poznato da li je za ovu pojavu presudan broj kalorija ili količina masnoće u hrani koju unesemo, ali u svakom slučaju, treba da vodimo računa o tome kako se hranimo, čak i vikendom.

Naravno jedno prejedanje u nekoliko nedjelja sigurno neće dovesti do dijabetesa. Ipak, ako su vaši “dani hedonizma” suviše česti, možda bi trebalo da razmotrite neki odmor za vaš pankreas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *